Flammekueche végétarienne

le

Tout le monde connaît, du nom au moins, la spécialité alsacienne composée de pâte à pain cuite au four, garnie de crème, d’oignons et de lardons. Sa traduction peut prêter à confusion : la tarte flambée, en réalité tarte flammée, est cuite à la flamme, et non pas flambée avec de l’alcool.

Comme je suis végétarienne, je n’ai jamais pu gouter cette spécialité de l’Alsace. Heureusement on peut facilement la décliner en version végétarienne aussi et le résultat est gourmand, mais léger. Peut-être le fait de couper la crème fraîche avec du fromage blanc donne cette légèreté ainsi qu’une acidité agréable dans la garniture de la tarte.

Il paraît qu’on peut même faire cette tarte en version sucrée sucrée aux pommes, quetsches, cannelle, tarte avec de la crème ou du fromage blanc, des rondelles de pommes et parfois flambée avec de l’alcool comme du schnaps ou du Calvados.

Vous trouvez cette recette de Flammekueche ici : https://www.750g.com/flammekueche-vegetarienne-r203400.htm

Elsassilainen liekkikakku

Mahdollisimman ohueksi kaulittu hiivataikinapohja ja kinkku-, sipuli- ja hapankermatäyte: näistä yksinkertaisista aineksista syntyy tämä rapea elsassilainen klassikko. Aikaisemmin flammekueche kypsennettiin leivinuunissa ennen leipää. Näin oli mahdollista käyttää hyödyksi uunin lämpö, kun puut vielä liekehtivät ja ennen kuin valkea muuttui hiillokseksi. Tästä on peräisin ruokalajin nimi: flammekueche tarkoittaa liekkikakkua. Näin oli lisäksi helpompi arvioida uunin lämpötila. Jos flammekueche kypsyi nopeasti, leipuri tiesi, että uunin piti antaa jäähtyä hieman ennen leivän kypsentämistä. Jos sen kypsyminen kesti kauemmin, piti uunin lämpötilaa nostaa.

Koska perusversioon kuuluu aina kinkku, en ole koskaan maistanut tätä spesialiteettia. Nyt teki kuitenkin mieli tehdä kasvisversio ja siitä tuli oikein onnistunut, ei ollenkaan raskas (koska ranskankermaan on sekoitettu rahkaa) ja sipulipurjotäyte on vain niin hyvä.

Joku kerta voisi kokeilla myös liekkikakun makeaa versiota, joka käsittääkseni tehdään omenista ja kanelista ja se vielä liekitetään Calvadoksella.

Liekkikakun resepti (750g.com sivuilta) :

Taikina :

  • 250g jauhoja (sekoitin vehnä- ja spelttijauhoja)
  • 0,5dl öljyä
  • suolaa
  • lasi haaleaa vettä

Sekoita jauhot, öljy, suola ja vesi. Kaada vesi vähitellen. Sekoita aineet käsin, kunnes taikinasta tulee pallo ja laita se odottamaan jääkaappiin tunniksi.

Purjosipulitäyte :

  • 2 purjoa
  • 2 isoa sipulia
  • Desi valkoviiniä
  • Suolaa, pippuria, öljyä
  1. Kypsennä hienonnetut sipulit kuumassa pannussa öljyssä. Sipulit saavat ottaa hieman väriä. Lisää viipaloidut purjot ja kypsennä molempia pannulla 10-15min. Mausta.
  2. Lisää valkoviini pannulle ja anna hautua vielä kymmenisen minuuttia, kunnes viini on haihtunut.

Kastike :

  • 60g ranskankermaa
  • 50g rasvaista rahkaa
  • 12g maizenaa
  • suolaa, pippuria, muskottia
  • Juustoraastetta
  1. Valmista kastike sekoittamalla ranskankerma, rahka ja mausteet keskenään.
  2. Ota taikina uunista ja kauli se n.3mm paksuiseksi. Levitä taikinalle ensin kastike, sitten purjotäyte ja lopuksi juustoraastetta. Paista kuumassa +225°C uunissa n.15-25 min, uunista riippuen (kannattaa varmistaa, että pohja on kunnolla kypsentynyt).

2 commentaires Ajouter un commentaire

  1. Satu dit :

    Lisään purjoon hauduttaessa aina hiukan myös sokeria. Se antaa ihanaa pyöreyttä makuun👍

    Aimé par 1 personne

  2. Suvigalla dit :

    Hyvä idea, purjoon en olekaan ennen laittanut sokeria, mutta kokeilen seuraavalla kerralla.

    J’aime

Laisser un commentaire