Focaccia maison

le

La focaccia n’est rien d’autre que la version italienne de la fougasse. On peut la déguster nature en remplacement du pain ou en version plus élaborée avec des olives, tomates… C’est très pratique pour amener lors d’un pique-nique par exemple, comme on peut la déguster chaude ou froide.

J’ai préparé la pâte de cette recette avec mon nouveau robot pâtisserie et je n’ai jamais eu une pâte aussi réussie : moelleuse et aérée. Par contre, lorsque j’ai fait lever la pâte dans le four éteint, avec un bol d’eau chaude, la vapeur qui s’est formée dans le four a fait disjoncter le tableau électrique lorsque j’ai essayé de rallumer le four. Il vaut mieux attendre un peu de temps après l’opération vapeur, avant d’utiliser son four.

J’ai fait cette recette d’Hervé Cuisine, en mettant des champignons marinés, des échalotes, des tomates séchées à l’huile et des copeaux de parmesan. C’était délicieux !

Ihana juhannuksen kasvisfocaccia

Focaccia on italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluva paksuhko leipä, jonka voi tehdä ilman täytteitä (silloin se korvaa leivän) tai täytteillä (jolloin se voi olla hyvin vaikka iltaruoka). Tärkeää on vaivata taikina hyvin, mieluiten monitoimikoneella ja oliiviöljyn määrää taikinassa ja pintaan siveltynä on turha säästellä. Focaccia on siitä kiva, että sen voi viedä vaikka piknikille mukaan rasiassa, koska sen maku on tosi hyvä myös kylmänä.

Tein tämän focaccian juhannusaatoksi ensimmäistä kertaa upouudella leipurin monitoimikoneellani ja täytyy myöntää, että en ole koskaan onnistunut tekemään näin pehmeää ja kuohkeaa taikinaa. Kohotin taikinan reseptin ohjeiden mukaan kylmässä uunissa kuumavesikulhon kanssa. Vesihöyryä tuli niin paljon, että kun yritin laittaa uunin päälle kohotuksen jälkeen, se katkaisi sähköt koko talosta ! Ensi kerralla taidan kohottaa taikinan ilman vesihöyrymetodia..

Täytteeksi laitoin marinoituja herkkusieniä, salottisipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja parmesaanilastuja.

Tässä resepti (peräisin Hervé cuisine -blogista) :

 • 500g jauhoja
 • 320g vettä
 • 80g oliiviöljyä + 30 g
 • 10g suolaa
 • 10g tuorehiivaa tai 9g pussi kuivahiivaa
 • Täytteitä valinnan mukaan : sipulia, oliiveja, kapriksia, fetaa, parmesaania, tomaatteja, anjovista, sieniä, siemeniä…
 • Rucolaa, persiljaa, minttua ym. tuoretta yrttiä (laitetaan pinnalle paiston jälkeen)
 1. Laita monitoimikoneen kulhoon tai muuhun kulhoon (jos vaivaat käsin), kädenlämpöinen vesi, oliiviöljy ja jauhot. Sekoita 5 min, lisää sitten suola toiselle puolelle kulhoa ja hiiva toiselle puolelle ja jatka sekoitusta/vaivaamista 5 minuuttia.
 2. Anna taikinan levätä 15 min.
 3. Lisää loput 30g öljyä nauhana ja jatka vaivaamista pienellä teholla, sitten lisää tehoa kunnes taikina on tasainen. Sen kuuluu olla tarttuva.
 4. Laita taikina uunipellille, jonka olet voidellut. Laita päälle muovikelmu, joka on myös voideltu öljyllä ja anna taikinan nousta uunissa (joka on sammutettu!) puolestoista tunnista kahteen tuntiin. Uuniin kannattaa laittaa myös kulho kuumaa vettä. Kun taikina on kaksinkertaistunut, ota se pois uunista.
 5. Lämmitä uuni +190°C.
 6. Laita focaccian päälle valitsemasi täytteet, ripottele pinnalle sormisuolaa.
 7. Paista 25 minuuttia ja heti kun focaccia on otettu uunista, voitele pintaan oliiviöljyä ja laita yrttejä. Tässä vaiheessa voi lisätä myös fetajuustoa.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s