Tarte au citron meringuée (presque) vegan

J’ai toujours aimé la tarte au citron, sa saveur acidulée et douce en même temps. Je la préfère sans la meringue, en général, mais cette fois-ci j’ai du envie de tester la version meringuée.

Pour changer un peu, j’ai voulu faire la tarte en version vegan. Tous les ingrédients étaient prêts et j’attendais avec impatience si ma meringue préparée avec le jus de pois chiches allait réussir. C’était sans compter les conserves de pois chiches « avec très peu de jus » que j’ai choisi au supermarché sans faire attention. J’ai dû modifier la meringue que j’ai préparée à l’italienne (sirop de sucre chaud mélangé dans les blancs d’oeufs). La meringue a bien tenue au four, s’est dorée sous le gril comme je voulais, mais il y a eu un phénomène étrange de rétrécissement de la meringue lorsque la tarte s’est refroidie. La tarte reste excellente, mais je modifierai la recette de la meringue lorsque j’aurai identifié le problème.

La recette publiée sur le blog de Hervé Cuisine :

Pour la pâte à tarte

 • 200 g de farine
 • 50 g de poudre d’amande
 • 2 cuil. à soupe de maïzéna
 • 1 cuil. à café de levure chimique
 • 50 g de sucre (glace idéalement)
 • 50 g d’huile (tournesol, pépins de raisin ou coco)
 • 80 g d’eau froide
 • Pincée de sel

Pour la crème citron

 • 150 ml de jus de citron (4 ou 5 citrons) + Zeste d’un citron
 • 70 ml d’eau
 • 100 g de sucre
 • 2 cuil. à soupe de maïzéna
 • 2 g d’agar agar
 • Réalisation de la pâte à tarte : mettez tous les  ingrédients secs dans la cuve du robot ou dans un grand bol, mélangez
 • Ajoutez l’huile, mélangez, puis ajoutez l’eau froide progressivement jusqu’à formation d’une boule. Aplatissez la boule en disque, et mettez la dans du film alimentaire 1 heure au frigo
 • Etalez la pate sur un plan de travail fariné, et disposez la sur un cercle ou moule à tarte. Mettez une feuille de papier cuisson dans le fond, des petits pois ou haricots secs ou billes d’argile dessus, et enfournez 30 minutes à 180°C. A la moitié du temps, enlevez le poids pour que la pâte cuise bien au centre
 • Préparez la crème au citron : prélevez le jus des citrons, faites chauffer dans une casserole ce jus avec le sucre, l’agar agar, l’eau et la maïzena (personnellement je dissous la maïzena dans un peu d’eau avant de l’ajouter). Portez doucement à ébullition, baissez le feu et faites épaissir. Versez la préparation au citron dans le fond de tarte

Pour la meringue à l’italienne:

 • 2 blancs d’oeuf
 • 100 g de sucre
 1. Pour réalisez la meringue: faites chauffer 100 g de sucre et deux c. à soupe d’eau pour obtenir un sirop. Battez en neige deux blancs d’oeuf pendant 4 minutes en ajoutant progressivement le sirop en filet
 2. Pour réalisez le montage: répartissez la crème au citron refroidie sur la pâte à tarte également refroidie en égalisant bien la surface. Faites dorer rapidement sous le gril du four (attention ça brûle très rapidement).

Melkein vegaaninen sitruunapiirakka

Olen aina pitänyt sitruunapiirakan kirpeyden ja pehmeyden sekoituksesta. Joskus, kun osaa valita ihania luomusitruunoita, maku tuntuu suussa siltä, kuin olisi jossain Sisilian sitruunatarhojen keskellä. Yleensä syön piirakan mieluummin ilman marenkia, mutta tällä kertaa halusin tehdä marenkiversion.

Idea oli tehdä piirakasta vegaaninen, kun nyt kerran alettiin testata uutta reseptiä. Vegaanimarenkia varten kävin ostamassa kikhernetölkin ja odotin innokkaasti, millainen valkuaisvaahdosta tulee kikherneiden liemestä tehtynä. Vahingossa valitsin sellaisen säilykkeen, jossa oli « erittäin vähän nestettä », joten oli pakko tyytyä klassisempaan, ns. « italialaiseen marenkiin », jossa valkuaisvaahtoon sekoitetaan kattilalla kuumennettu sokerisiirappi.

Maku ja koostumus uunin grillin alle mennessä olivat täydelliset, mutta jostain syystä marenki « kutistui » reunoilta niin, että marengin alla oleva sitruunahyytelö pääsi näkyviin. Tämä ei kuitenkaan haitannut makua, eikä oikeastaan näköäkään (vieraamme luulivat, että se kuului koristeluun), joten laitan reseptin tähän. Ja palaan tähän muokkaamaan marenkireseptin, jos saan selvitettyä « kutistuneen marengin » -mysteerin.

Resepti on peräisin Hervé cuisine -blogista :

Piirakan pohja :

 • 200g jauhoja
 • 50g mantelijauhoja
 • 2rkl Maizenaa
 • 1tl leivinjauhetta
 • 50g tomusokeria
 • 50g öljyä (auringonkukka, kookos ym)
 • 80g kylmää vettä
 • Hippunen suolaa

Sitruunahyytelö :

 • 150ml sitruunamehua (4-5 sitruunaa) + 1 sitruunan kuori
 • 70ml vettä
 • 100g sokeria
 • 2 rkl Maizenaa
 • 2g agar agaria
 • Tee ensin taikina. Laita kaikki kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää öljy, sekoita, sitten lisää pikku hiljaa kylmä vesi, kunnes muodostuu taikina. Paina taikina kiekoksi, laita jääkaappiin tunniksi odottamaan kelmussa.
 • Levitä taikina jauhotetulle alustalle, kauli ja asettele korkeareunaiseen vuokaan. Leikkaa veitsellä ylimenevä osa, jotta taikinasta ei tule liian paksu. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja kaada vuoka täyteen esim. kuivia papuja ensimmäisten 15 minuutin ajaksi +180°C uunissa. Ota sitten leivinpaperi ja pavut pois ja paista pohjaa vielä 15 min, jotta se kypsyy hyvin keskeltä.
 • Tee sitruunahyytelö. Purista sitruunoiden mehu ja raasta yhden sitruunan kuori. Laita ne kattilaan sokerin kanssa. Sekoita agar agar ja maizena pienessä määrässä sitruunamehua ja lisää kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, ei liian kovalla lämmöllä. Hyytelö jähmettyy ihan yhtäkkiä, kannattaa olla tarkkana. Kaada seos paistetun pohjan päälle.

Italialainen marenki :

 • 2 munanvalkuaista
 • 100g sokeria
 1. Kuumenna kattilassa 100g sokeria ja 2rkl vettä, kunnes niistä tulee siirappi (n.5-7 min kuumennusta). Vatkaa kova valkuaisvaahto ja lisää sen joukkoon pikkuhiljaa sokerisiirappi. Itse sekoitin siirapin jäähdytettyäni sitä vain vähän, ehkä tässä oli ongelma ?
 2. Jos on pursotin, marengista voi tehdä hienoja kukkamaisia koristeluja. Jos ei ole, marengin voi tasoittaa lastalla, tehdä siihen lastalla kuvioita pintaan ja laittaa ihan hetkeksi uunin grillin alle. Itsellä marenki ruskistui vähän yli 1 minuutissa, eli jälleen tarkkana uunin äärellä.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s