Tarte parmesan, oignons et artichauts

Ce soir, nous avions envie d’une bonne tarte salée. Cela fait de nombreuses années que je fait régulièrement cette tarte, dont j’ai trouvé la recette dans un livre de recette un peu étonnant : « Plus belle la vie. Les recettes du Mistral » – et je n’ai jamais regardé un seul épisode de ce feuilleton ! Il faut aimer les oignons pour apprécier cette tarte. Si par exemple vous n’aimez pas la soupe à l’oignon, cette tarte n’est pas pour vous.

Pour accompagner la tarte, j’avais quelques tomates sous la main que j’ai fait caraméliser dans du vinaigre balsamique. L’ensemble est plutôt équilibré ! C’est important d’utiliser des artichauts à l’huile (on les trouve dans le rayon italien au supermarché), sinon ça va manquer de saveur.

La recette de la tarte :

Pour la pâte brisée :

 • 250g de farine (j’ai mélangé du T65 et farine de seigle)
 • 125g de beurre (le sortir du frigo 1h avant)
 • 1cc de sel
 • 1 jaune d’oeuf
 • environ 5cl d’eau

Pour la garniture :

 • 3 oignons jaunes
 • 2 gousses d’ail
 • 30g de beurre
 • 1 bocal d’artichauts à l’huile
 • 200g de parmesan en morceau
 • 2CS d’huile d’olive
 • Thym
 • Sel, poivre

Préparer la pâte brisée : mettre tous les ingrédients de la pâte dans un saladier et bien malaxer avec les mains jusqu’à obtention d’une boule. L’envelopper dans du film alimentaire et la mettre au frais au moins 1 heure. Préchauffer le four à 180°C. Emincer les oignons au robot (de préférence). Les faire fondre dans le beurre dans une casserole à fond épais avec l’ail écrasé. Ajouter les petits artichauts à l’huile. Assaisonner avec un peu de sel et poivre. Aplatir la pâte avec un rouleau ou sinon avec les mains dans un moule à tarte beurre. Verser les oignons aux artichauts et parsemer de lamelles de parmesan frais, d’huile d’olive et de thym. Enfourner 20 minutes.

La recette des tomates au vinaigre balsamique : https://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-tomates-au-vinaigre-balsamique-798.html

Parmesaani-sipuli-artisokka -piiras ja balsamico tomaatit

Tänä iltana meidän teki mieli syödä suolainen piirakka ja niinpä tein piirakan, joka on jo monen vuoden ajan ollut suosikkipiirakkamme. Resepti on peräisin yhden ranskalaisen tv-sarjan (Plus belle la vie) nimeä kantavasta keittokirjasta, johon on koottu reseptejä Marseillen seudulta, koska sarja on sijoitettu sinne.

Tänään kävin lounastunnilla happihyppelyllä kylämme supermarketissa ja hain siihen ainekset (ja pääsin samalla liikkeelle etätyöläisen istuma-asennosta). Tämä piirakka sopii sipulista pitäville eli jos et pidä esimerkiksi sipulikeitosta, ei kannata tehdä. Piirakan sipulit on kuullotettava todella pehmeiksi ja artisokka on oltava öljyyn säilöttyä, muuten lopputulos on platku. Piirakan kyytipojaksi tein balsamico tomaatteja, koska tomaatteja oli sopivasti jääkaapissa. Lopputulos on oikein miellyttävä ja tasapainoinen.

Piirakan resepti:

Pohja:

 • 250g jauhoja (sekoitin vehnä- ja ruisjauhoja)
 • 125g huoneenlämpöistä voita
 • 1tl suolaa
 • 1 keltuainen
 • n.1/2dl vettä

Täyte:

 • 3 sipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 30g voita
 • 1 lasipurkki öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä
 • 200g pala parmesaania
 • 2rkl oliiviöljyä
 • timjamia, suolaa, mustapippuria

Valmista taikina sekoittamalla kaikki ainekset, kunnes taikina on kiinteä. Laita pallo kelmuun ja tunniksi jääkaappiin. Lämmitä uuni +180. Pilko sipulit mieluiten monitoimikoneessa, mutta käsinkin onnistuu. Kuullota niitä ja valkosipulia ihan kunnolla voissa, miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat kunnolla pehmenneet mutteivat ruskistuneet. Lisää artisokat, mausta suolalla ja pippurilla. Kauli taikina ohueksi ja laita voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan. Voit myös painella taikinan käsin vuokaan. Laita pohjalle sipuli-artisokkaseos, sitten viipaloitu parmesaani ja lopuksi oliiviöljyä ja timjamia. Paista 20min.

Balsamico tomaattien resepti :

 • 6 tomaattia
 • 2rkl oliiviöljyä
 • 3rkl balsamicoa
 • 1rkl sokeria
 • suolaa, mustapippuria
 • 1tl tuoretta basilikaa

Pese tomaatit, kuivaa hyvin ja leikkaa kahteen osaan. Laita pannuun öljy ja tomaatit pyöreä puoli alaspäin ja kuumenna kovalla lämmöllä 5min. Mausta. Lisää balsamico ja sokeri pannuun, sekoita hyvin ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 20min käännellen tomaatteja usein, että joka puolelle menee kastiketta. Lopuksi basilikaa.

2 commentaires Ajouter un commentaire

 1. Jenska dit :

  Näyttääpä taas makoisalta, täytyy kokeilla! Teen aina saman quichen, joten tämä toisi vaihtelua. Ja ihanat tomaatit myös. Kannattaa mainostaa blogiasi myös instan profiilissa ja postauksiin voi vinkata, että linkki löytyy sieltä 🙂

  Aimé par 1 personne

 2. Suvigalla dit :

  Kiitos ! Instalinkitys on suunnitteilla, kun olen saanut ensin muutettua joko blogin tai instatilin (tai molempien) nimet. Work in progress

  J’aime

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s