Brioche tressée

Cela fait longtemps que j’expérimente des recettes de brioche. J’aimerais trouver, enfin, la recette parfaite, qui combine le moelleux, le goût, l’aspect visuel des plus belles brioches des boulangeries. Jusqu’à maintenant, je n’ai eu que des échecs et je pense avoir trouvé l’explication : c’est presque impossible de pétrir une pâte de brioche à la main suffisamment longtemps pour ce rendu recherché. Il faudrait pétrir 20 minutes pour y arriver ! C’est pourquoi, j’ai voulu tester une nouvelle méthode, à savoir l’accessoire pétrin de mon robot Magimix. Avec ce robot, il suffit de pétrir pendant 1 minute, donc j’étais vraiment dubitative quant au résultat. J’ai fait lever la brioche dans le four – éteint mais porte fermée – avec un bol d’eau chaude posé en bas du four et le bol de brioche posé sur une grille, avec un linge humide. J’ai fait lever la pâte en deux phases et – miracle – la brioche est (presque) parfaite !

Pour cette brioche, j’ai suivi cette recette : https://www.iletaitunefoislapatisserie.com/2018/03/brioche-tressee-hyper-moelleuse.html#.YB7ZNmhKjct

Ranskalainen pitkopulla

Ranskassa yksi leipäkulttuuriin olennaisesti kuuluva osa on « brioche », joka on vähän niin kuin ranskalainen pulla, vaikka se täällä kuuluukin leipiin. Ensimmäiset briochet tehtiin Normandiassa 1500-luvulla ja nykyisin melkein joka seudulla on oma tyypillinen briochensa. Esimerkiksi jos haluaa käyttää nimitystä « Normandian brioche », se on tehtävä suhteella 400g voita / 1kg jauhoja! « Pariisilaisessa briochessa » on vierekkäin kaksi isoa pullaa.

Uunituore brioche tuoksuu taivaalliselta, kuten pullakin, ja olen kauan yrittänyt luoda kotona – jos ei leipomotasoista, niin sitä hipovaa – briochea. Tähänastiset yritykseni ovat kaikki epäonnistuneet, luultavasti koska taikinan käsinvaivaus on niin haastavaa. Sitä pitäisi vaivata ainakin 20 minuuttia, jopa 30-40 minuuttia. Viime viikolla havaitsin kuitenkin, että monitoimikoneeseeni kuului vaivaus-veitsi (ei koukku) ja päätin kokeilla taikinan tekoa sillä. Nostatin taikinan kahteen kertaan, niin kuin reseptissä sanottiin ja muutenkin tein kaiken kirjaimellisesti ohjeiden mukaan. Tällä kertaa onnistui – C. sanoi, että « ei tarvitse enää ostaa briochea leipomosta » ja lapset söivät pullaa kilpaa.

Briochen ohje (2 pitkoa) :

  • 500g jauhoja (hyvin hienoja)
  • 80g sokeria
  • 8g suolaa
  • 25g tuorehiivaa
  • 2 munaa
  • 180ml täysmaitoa (huoneenlämpöisenä)
  • 100g voita (kauan huoneenlämmössä olleena)

Pinnalle :

1 keltuainen + 2 rkl maitoa + raesokeria

Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen tässä järjestyksessä : suola pohjalle, jauhot, sitten sokeri. Tee kuoppa jauhojen keskelle ja ja kaada maito johon on sekoitettu hiiva sinne keskelle. Sitten kananmunat. Sitten sekoitetaan monitoimikoneen ohjeiden mukaan 1-5min taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Sitten lisätään voi kulhoon, monessa erässä ja koko ajan jatketaan sekoitusta. Sekoitusta jatketaan kunnes taikina notkea, se ei saa olla liian tahmea. Tarvittaessa lisätään jauhoja. Annetaan kohota puolitoista tuntia, kunnes taikina on tuplaantunut. Tämän jälkeen taikina kaadetaan jauhoitetulle alustalle ja jaetaan kahteen. Sitä lyödään voimakkaasti, että ilmakuplat lähtevät. Kaulitaan suorakaiteen muotoinen kappale ekasta taikinasta ja se leikataan kolmeen osaan, josta muodostetaan pötköt. Sitten letit päästä yhteen ja ne letitetään pullapitkomaisesti, ei tehdä liian tiukkaa palmikkoa. Sitten pitkoja nostatetaan vielä tunti ja sitten ne voidellaan, laitetaan raesokeria ja paistetaan +180°C uunissa 20min.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s